Voorbereiding

Home > Bereidingstechnieken > Voorbereiding
  • Koop enkel verse asperges. Let daarbij op dat de kopjes volledig gesloten zijn en zonder openvallende schubben. De asperge moet mooi dik, wit en recht zijn. Als je de stengel buigt dan breekt ze.

  • Kijk ook naar het snijvlak onderaan de asperge, deze moet gaaf zijn en niet ingedroogd.

  • Tip: Wrijf twee asperges tegen elkaar, verse asperges maken een piepend geluid.

Asperges schillen

  • Schil de witte asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onderen toe. Het is belangrijk om een witte asperge goed te schillen, want de schil is niet aangenaam om te eten. Snij onderaan de hardere stukken af.
  • De groene asperge heeft een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen, enkel bij de dikkere exemplaren. Snij onderaan de hardere stukken af.

Tip: leg de asperge op een verhoog, bijv. een omgekeerd diep bord, zo schil je de asperge makkelijker en breek je ze niet tijdens het schillen.

Asperges bewaren

  • Asperges bewaar je best zo kort mogelijk en consumeer je zo snel mogelijk. Je kan asperges 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast, maar wikkel ze dan in een vochtige doek. Asperges bestaan voor 95% uit water, hoe meer vocht ze verliezen, hoe bitterder ze smaken.
  • Je kan asperges ook invriezen. Blancheer ze even in kokend water en na afkoelen kan je ze invriezen. Zo kan je de asperges nog 9 maanden bewaren. Hou er wel rekening mee dat diepgevroren asperges een deel van hun smaak verliezen.

Tip: vries de asperges in hun kookvocht in. Zo versterk je de smaak en heb je een goede basis voor een lekkere soep.